IP är en standard för kvalitetssäkring av produktion av livsmedel och prydnadsväxter, i hela kedjan från primärproduktion till förädling. Att certifiera verksamheten enligt IPs regler innebär att du som producent följer vissa regler och därefter får ett kvitto på att produktionen uppfyller de kvalitetskrav som ställts.
IP innehåller två kravnivåer. Den grundläggande nivån, IP Grundcertifiering, baseras på svensk lagstiftning och branschriktlinjer inom det aktuella området. Den högre nivån, IP Sigill, driver utvecklingen mot hållbarhet när det gäller livsmedelssäkerhet, djuromsorg och miljö. Denna nivå ger dig möjlighet att använda kvalitetsmärket Svenskt Sigill.
Svenskt Sigill är ett kvalitetsmärke som garanterar att produkterna har producerats på svenska kontrollerade gårdar och i odlingar som lever upp till höga krav på säkra livsmedel, god djuromsorg, miljöansvar och öppna svenska landskap. IP står för "Integrerad Produktion" och innebär en helhetssyn på hur odling påverkar omgivande miljö och en behovsanpassad odlingsstrategi.
För den som är IP Sigill-certifierad är det möjligt att utöka certiferingen med tillägg för klimat, där målet är minskad klimatpåverkan, och naturbete där målet är utökad vård av naturbetesmarker och den biologiska mångfalden.
Mer information om hur certifieringen går till finns att läsa på Svenskt Sigills hemsida
Ansöker om certifiering gör du enklast här via vår hemsida. Klicka på Gör din ansökan här! som ligger överst på denna sida. Om du istället vill skriva ut en blankett och skicka in så går du till rubriken Certifieringar. Längst ner på den sidan finns ansökningsblanketter.
Egenrevisionen genomförs med fördel digitalt via vår kundportal. Logga in här på hemsidan för att komma till kundportalen genom att klicka högst upp på knappen Logga in. Egenrevision ska göras av alla som har IP-certifierad produktion.