SMAK

GLOBALG.A.P.

 

GLOBALG.A.P. är en standard utbredd över hela världen med syfte att öka livsmedelssäkerhet (HACCP) och miljöhänsyn, samt att för konsumenterna visa odlarnas åtagande och förmåga att producera säker och ren mat. Standarden kräver kontroll av internationellt erkända och oberoende kontrollorgan.

 

GLOBALG.A.P.-standarden är internationell och fick först störst utbredning i Europa eftersom den utvecklats av och i första hand efterfrågas av de europeiska detaljhandelsföretagen. Eftersom Europa importerar mycket frukt, grönsaker och andra livsmedel från övriga delar av världen har standarden allt mer kommit att användas i utpräglade exportländer.

Även de svenska detaljhandelskedjorna har börjat efterfråga GLOBALG.A.P.-certifiering av de producenter som levererar till handelns egna varumärken.

Det finns tre olika vägar får att nå GLOBALG.A.P.-certifiering:

  • Alternativ 1 är att man blir certifierad som individuellt ansluten
     
  • Alternativ 2 är via gruppcertifiering genom en försäljnings- eller odlarorganisation som har ett eget ledningssystem
     
  • Alternativ 3 är genom certifiering via en standard som är utvecklad av t.ex. en odlarorganisation och där denna blivit godkänd av GLOBALG.A.P. och håller minst samma nivå som GLOBALG.A.P.
Ett villkor i alla tre alternativen är att alla odlare skall ha en årlig revision, annonserad i förväg, och dessutom förekommer det oannonserade stickprovsrevisioner.

Standarden är uppbyggd på villkor i tre olika nivåer:

  • obligatoriska krav - som måste vara till 100% uppfyllda för att man skall bli godkänd. I första hand har dessa krav fokus på livsmedelssäkerhet.
     
  • krav - vid sammanräkning måste minst 95% av dessa vara uppfyllda för att man skall bli godkänd. Fokus ligger djuromsorg, miljöfrågor kopplade till bekämpningsmedel och växtnäring, samt arbetsmiljö.
     
  • rekommendationer - revideras men det finns ingen krav-nivå för hur många av dessa som måste vara uppfyllda. Fokus ligger på naturskydd och biologisk mångfald. 

OBS! Endast på företaget tillämpbara krav revideras och räknas.

Certifieringen byggs upp från en gemensam "All Farms Base"-modul. Om företaget har växtodling lägger man till "Crop Base"-modul + modul för den typ av gröda företaget vill certifiera. Djurgårdar har på motsvarande vis en "Livestock Base"-modul i grunden + modul för de djurslag man vill certifiera.

Mer information finns på: www.globalgap.org

Ansökningsblankett, GLOBALG.A.P-certifiering

 
 

SMAK samarbetar med AgroManagement

 
Våren 2013 inledde SMAK ett samarbete med danska AgroManagement när det gäller GLOBALG.A.P.-certifiering. AgroManagement är ett företag som verkar i flera länder runt om i världen. Revisionerna i Sverige genomförs av SMAKs egna revisorer.
SMAK Certifiering AB
Box 42
230 53 ALNARP

Telefon: 020-61 62 63 (vxl)
E-post: certifiering@smak.se

SMAKs medarbetare har e-postadress enligt modellen namn.efternamn@smak.se
VD
Martin Riebe
040-46 26 80
0702-35 50 01

Ekonomi och Fakturafrågor
Camilla Larsson
040-46 26 83